Kwalifikacja: SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych
Zawód: Technik technologii żywności
Aby oddzielić skórkę od migdałów, należy je wcześniej
Odpowiedzi
Informacja zwrotna
Namaczanie migdałów to naprawdę ważny krok, który niesamowicie ułatwia oddzelanie ich łuski. Kiedy wrzucisz migdały do wody, one nabierają jej, co sprawia, że są bardziej miękkie, a ich łuski idą całkiem łatwo do zdjęcia. Ciekawe, że właśnie dlatego w kuchni i przemyśle spożywczym tak często się to praktykuje. Namoczone migdały są nie tylko smaczniejsze, ale i mają lepszą teksturę. Z tego co wiem, fajnie jest je namaczać przez jakieś 8-12 godzin, żeby były dobrze przygotowane. Poza tym, warto wiedzieć, że to namaczanie może też zwiększyć przyswajalność składników odżywczych, bo zmniejsza ilość rzeczy, które mogą utrudniać wchłanianie minerałów. Dlatego warto mieć tę metodę na uwadze, bo oprócz ułatwienia obróbki, przynosi też korzyści zdrowotne związane z jedzeniem migdałów.
Patrząc na inne metody usuwania łuski z migdałów, to można zauważyć, że prażenie czy odwirowywanie, a nawet wysuszanie, nie są zbyt dobrymi pomysłami, jeśli chodzi o oddzielanie łuski. Jak się praży migdały, to ich łuski stają się twardsze, a przez to oddzielanie jest trudniejsze. Twarde łuski mogą nawet uszkodzić orzechy, co sprawia, że produkt już nie jest taki fajny. Odwirowywanie, mimo że bywa używane do separacji różnych rzeczy, w tym przypadku się nie sprawdza, bo nie zmienia struktury łuski. No i wysuszanie może spowodować, że migdały będą bardziej przylegające do łuski. W praktyce, błędne techniki obróbki często wynikają z niezrozumienia, jak te orzechy działają. Jeśli się używa złych metod, to jakość i wydajność mogą spadać, a to jest sprzeczne z dobrymi praktykami. Dlatego tak ważne jest, żeby namaczać je, bo to naprawdę najlepsza metoda na pozbycie się łuski.