Zawód: Technik technologii żywności
Kategorie: Technologia produkcji Bezpieczeństwo i higiena
Odpowiedź 'zapeklować i poddać kutrowaniu' jest jak najbardziej trafna. Peklowanie to naprawdę istotny krok w produkcji parówek, zwłaszcza tych z mięsa wieprzowego. Właściwie, to ta metoda polega na użyciu soli, a często też nitrytu, co nie tylko konserwuje mięso, ale też dodaje mu smaku, koloru i poprawia teksturę. Jak to dobrze wykonasz, to parówki będą smaczne i bezpieczne do jedzenia, co ważne, bo unikniemy wszelkich bakterii. Potem mamy kutrowanie, czyli to rozdrabnianie mięsa przy pomocy kutrów. To sprawia, że uzyskujemy jednolitą masę, a to z kolei jest kluczowe, by parówki miały odpowiednią strukturę. Dzięki tym dwóm krokom mamy pewność, że produkt na końcu będzie naprawdę wysokiej jakości, co jest super w przemyśle mięsnym.