Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CES.03 Pytanie 1
Organizacja i kontrolowanie p…

W której metodzie formowania półfabrykatów należy usunąć nadlewy?

A. Odlewania wylewnego.
B. Prasowania.
C. Szczypania.
D. Wgłębnej w formie gipsowej.
CES.03 Pytanie 2
Organizacja i kontrolowanie p…

Ile kg surowca schudzającego zużyto, jeżeli stanowi on 25% w 2 tonach sporządzonej masy ceramicznej?

A. 250 kg
B. 1 500 kg
C. 500 kg
D. 1 000 kg
CES.03 Pytanie 3
Organizacja i kontrolowanie p…

W procesie przygotowania form do formowania półfabrykatów uwzględnia się informacje o wielkości

A. lepkości masy.
B. gęstości masy.
C. skurczliwości masy.
D. produkcji tygodniowej.
CES.03 Pytanie 4
Organizacja i kontrolowanie p…

Przygotowanie próbki średniej laboratoryjnej przebiega metodą

A. punktową.
B. bruzdową.
C. kwartowania.
D. równoległą.
CES.03 Pytanie 5
Organizacja i kontrolowanie p…

Który barwnik występuje w recepturze na zielone szkliwo?

A. Tlenek niklu.
B. Tlenek uranu.
C. Tlenek tytanu.
D. Tlenek chromu.
CES.03 Pytanie 6
Organizacja i kontrolowanie p…

Które ze zdobień porcelany jest najbardziej kosztowne?

A. Nałożenie kalki litograficznej.
B. Wykonanie reliefów.
C. Pieczątkowanie.
D. Zdobienie metalami szlachetnymi.
CES.03 Pytanie 7
Organizacja i kontrolowanie p…

Które z podanych badań przeprowadza się dla surowca naturalnego?

A. Wilgotność.
B. Przesiąkliwość.
C. Porowatość całkowitą.
D. Kwasoodporność.
CES.03 Pytanie 8
Organizacja i kontrolowanie p…

Do produkcji masy porcelanowej zużyto po 25 kg kwarcu i skalenia, które łącznie stanowią 50% udział w masie. Ile zużyto kaolinu, jeżeli stanowi on pozostałe 50% masy?

A. 25 kg
B. 100 kg
C. 40 kg
D. 50 kg
CES.03 Pytanie 9
Organizacja i kontrolowanie p…

Które zdobienie jest powszechnie stosowane w masowej produkcji naczyń stołowych?

A. Malowanie ręczne.
B. Zdobienie lustrami.
C. Wytrawianie dekoracji.
D. Kalkomania.
CES.03 Pytanie 10
Organizacja i kontrolowanie p…

Na którym etapie procesu produkcji talerza porcelanowego powstają reliefy?

A. Formowania.
B. Wypalania.
C. Suszenia.
D. Przygotowania masy.
CES.03 Pytanie 11
Organizacja i kontrolowanie p…

Przy produkcji których wyrobów z masy ceramicznej należy usunąć wszelkie zanieczyszczenia związkami żelaza?

A. Porcelany stołowej.
B. Rur kamionkowych.
C. Cegieł budowlanych.
D. Kształtek szamotowych.
CES.03 Pytanie 12
Organizacja i kontrolowanie p…

Która z metod nie jest zaliczana do formowania mechanicznego?

A. Formowanie na kole garncarskim.
B. Formowanie przez wibrowanie.
C. Ciągnienie i następnie dotłaczanie.
D. Termoplastyczne dotłaczanie.
CES.03 Pytanie 13
Organizacja i kontrolowanie p…

Które zalecenie kontroli jakości będzie miało wpływ na zmniejszenie wystąpienia zdarzeń obicia mechanicznego płytek ceramicznych w procesie produkcyjnym?

Lp.Wada płytki ceramicznejLiczba zdarzeńPrzyczyny
1.Zgrubienia9%Nieprawidłowy pomiar grubości płytki
2.Odbicie mechaniczne37%Zderzenia płytek w piecu rolkowym
3.Nieprawidłowy odcień płytki14%Błędna kalibracja urządzenia oceniającego odcień
4.Zaprószenia8%Niedokładne mycie susząrni rozpyłowej

A. Przeprowadzenie bieżącego remontu pieca rolkowego.
B. Korekta dokładności pomiaru grubości płytki po wyjściu z prasy.
C. Kalibracja urządzenia oceniającego odcień.
D. Zwiększenie częstotliwości i dokładności mycia suszarni rozpyłowej.
CES.03 Pytanie 14
Organizacja i kontrolowanie p…

Która czynność jest związana z obsługą aparatu Vicata?

A. Pomiar zagłębienia kulki w próbce.
B. Przesuwanie w pionie trzpienia z igłą.
C. Wypełnienie formy stalowej próbką.
D. Pomiar średnicy kulki.
CES.03 Pytanie 15
Organizacja i kontrolowanie p…

Najczęściej przygotowuje się masę lejną przez wspólne

A. rozdrabnianie surowców w gniotowniku.
B. mieszanie surowców w mieszadle ślimakowym.
C. nawilżanie surowców w mieszadle zetowym.
D. mielenie surowców wyjściowych w młynie kulowym.
CES.03 Pytanie 16
Organizacja i kontrolowanie p…

Dobranie właściwego ciśnienia tłoka formującego w prasie hydraulicznej ma bezpośredni wpływ na

A. wielkość formowanej kształtki.
B. czas formowania.
C. zużycie masy sypkiej.
D. wytrzymałość gotowych wyrobów.
CES.03 Pytanie 17
Organizacja i kontrolowanie p…

Do wad użytkowych dachówek ceramicznych, które są dopuszczalne zalicza się odstępstwa od normy w zakresie

A. różnic odcieni barwy.
B. przesiąkliwości.
C. nasiąkliwości.
D. regularności kształtu.
CES.03 Pytanie 18
Organizacja i kontrolowanie p…

Z którym składnikiem należy zmieszać właściwy barwnik, aby przygotować farbę naszkliwną?

A. Topnikiem.
B. Białym barwnikiem.
C. Talkiem.
D. Mielonym kaolinem.
CES.03 Pytanie 19
Organizacja i kontrolowanie p…

Ile pustaków można uformować z 21,5 m3 masy, jeżeli na 1000 sztuk wyrobów zużywa się 4,3 m3?

A. 5 000 sztuk.
B. 3 000 sztuk.
C. 1 000 sztuk.
D. 10 000 sztuk.
CES.03 Pytanie 20
Organizacja i kontrolowanie p…

Która własność charakteryzuje materiał ceramiczny odporny na nagłe zmiany temperatury?

A. Odporność na zmiany wysokości obciążonej próbki materiału przy wzrastającej temperaturze.
B. Pełzanie materiału ceramicznego przy niezmiennych parametrach naprężenia.
C. Zdolność do tworzenia się warstw ochronnych przy wzroście temperatury.
D. Zdolność do zachowania wytrzymałości mechanicznej przy gwałtownych zmianach temperatury.
CES.03 Pytanie 21
Organizacja i kontrolowanie p…

Oblicz wskaźnik lepkości Wη masy lejnej, oznaczony przy użyciu wiskozymetru wypływowego, na podstawie wyników badania laboratoryjnego zamieszczonych w tabeli.

ParametrySymbolWartość pomiaruWzór obliczeniowy wskaźnika lepkości
Czas wypływu badanej próbki masy lejnej w sekundacht₁₁127t₁= (t₁₁+t₁₂+t₁₃)/3
t₂= (t₂₁+t₂₂+t₂₃)/3
Wη = t₁/t₂
t₁₂129
t₁₃128
Czas wypływu wody destylowanej w sekundacht₂₁10,1
t₂₂9,9
t₂₃10

A. 12,9
B. 12,8
C. 12,6
D. 13,0
CES.03 Pytanie 22
Organizacja i kontrolowanie p…

W wewnętrzny odważnik kalibracyjny wyposaża się

A. łaźnię wodną.
B. aparat Vicata.
C. suszarkę laboratoryjną.
D. wagę laboratoryjną.
CES.03 Pytanie 23
Organizacja i kontrolowanie p…

Które z badań wykonuje się dla wyrobów ogniotrwałych?

A. Oznaczenie rozszerzalności cieplnej.
B. Oznaczenie odporności na działanie promieni UV.
C. Oznaczanie odporności na zarysowanie szkliwa.
D. Oznaczenie stopnia białości ceramiki.
CES.03 Pytanie 24
Organizacja i kontrolowanie p…

Którą metodą powszechnie w Polsce formuje się cegły zwykłe budowlane?

A. Odlewania bateryjnego.
B. Prasowania.
C. Ciągnienia.
D. Odlewania jednostronnego.
CES.03 Pytanie 25
Organizacja i kontrolowanie p…

Na podstawie danych w zamieszczonej tabeli określ wielkość próbki ogólnej surowca sypkiego do pobrania z partii 150 ton tego surowca.

Materiały sypkie i w kawałkach
Wielkość partiiWielkość próbki
<4 ton5% całej partii
4-50 ton200 kg
51-200 ton400 kg
201-300 ton600 kg

A. 200 kg
B. 600 kg
C. 400 kg
D. 100 kg
CES.03 Pytanie 26
Organizacja i kontrolowanie p…

Który parametr jest kontrolowany podczas pracy suszarni i pieca do wypału wyrobów?

A. Wilgotność surówki.
B. Temperatura gazów w przestrzeni roboczej.
C. Wilgotność powietrza.
D. Skład spalin.
CES.03 Pytanie 27
Organizacja i kontrolowanie p…

W jakiej ilości można stosować dodatek do mas produkcyjnych stłuczki pochodzącej z wyrobów wypalonych na ostro?

A. Powyżej 60%
B. Od 25 do 35%
C. Poniżej 20%
D. Od 40 do 55%
CES.03 Pytanie 28
Organizacja i kontrolowanie p…

Jak inaczej nazywa się zabieg kalibracji urządzeń laboratoryjnych?

A. Legalizacja.
B. Adiustacja.
C. Strojenie.
D. Wzorcowanie.
CES.03 Pytanie 29
Organizacja i kontrolowanie p…

Które tworzywo ceramiczne charakteryzuje się bardzo niską wytrzymałością na zginanie, tj. poniżej 50 MPa?

A. Porcelana korundowa.
B. Spiekany węglik krzemu.
C. Porowaty materiał ogniotrwały.
D. Spiekany azotek krzemu.
CES.03 Pytanie 30
Organizacja i kontrolowanie p…

Zakres wilgotności, jaki powinna mieć masa sucha to

A. 10÷12%
B. 20÷24%
C. 2÷6%
D. 16÷18%
CES.03 Pytanie 31
Organizacja i kontrolowanie p…

Które z badań gotowych wyrobów budowlanych zalicza się do tzw. badań "nieniszczących"?

A. Określenie porowatości.
B. Określenie wytrzymałości.
C. Sprawdzenie dźwięku.
D. Badanie mrozoodporności.
CES.03 Pytanie 32
Organizacja i kontrolowanie p…

Określenie próbka reprezentatywna oznacza próbkę

A. złożoną ze wszystkich próbek pierwotnych.
B. której struktura pod względem określonej cechy nie różni się od struktury całości surowca.
C. o dokładnie znanym składzie.
D. pobraną jednorazowo, tak aby jej struktura różniła się od struktury całości surowca.
CES.03 Pytanie 33
Organizacja i kontrolowanie p…

Do zewnętrznych środków transportu zalicza się

A. ładowarkę teleskopową.
B. dźwig towarowo-osobowy.
C. wózek widłowy.
D. wagon towarowy.
CES.03 Pytanie 34
Organizacja i kontrolowanie p…

Surowce krzemionkowe stosowane w ceramice szlachetnej składuje się

A. w magazynach pod zadaszeniem.
B. w boksach utwardzonych odkrytych.
C. na hałdach.
D. w magazynach betonowych krytych.
CES.03 Pytanie 35
Organizacja i kontrolowanie p…

Ile wynosi wymiar oczka sita, na którym kontroluje się szkliwa surowe?

A. 1,50 mm
B. 2,50 mm
C. 0,06 mm
D. 0,01 mm
CES.03 Pytanie 36
Organizacja i kontrolowanie p…

Określenie badania stuprocentowe wyrobów gotowych oznacza

A. wykonywane na całej powierzchni wyrobu gotowego.
B. wykonywane losowo na niektórych wyrobach gotowych.
C. przeprowadzane na każdej kształtce danej partii wyrobów.
D. wyrób po badaniu ulega całkowitemu zniszczeniu.
CES.03 Pytanie 37
Organizacja i kontrolowanie p…

W jakiej temperaturze następuje wypalanie na ostro porcelany stołowej?

A. 1100÷1150°C
B. 500÷600°C
C. 1350÷1410°C
D. 700÷850°C
CES.03 Pytanie 38
Organizacja i kontrolowanie p…

Ważenie hydrostatyczne ceramicznego elementu pozwala określić jego

A. gęstość.
B. kształt.
C. mrozoodporność.
D. trwałość.
CES.03 Pytanie 39
Organizacja i kontrolowanie p…

Na podstawie zamieszczonej w tabeli receptury określ, które wyroby będą produkowane.

SurowiecUziarnienie w mmUdział % w masie
Kwarcyt0-250
Kwarcyt2-540
Złom krzemionkowy0-210

A. Kafle.
B. Prostki ogniotrwałe.
C. Muszle porcelanowe.
D. Cegły czerwone.
CES.03 Pytanie 40
Organizacja i kontrolowanie p…

Badanie na obecność muszek i wytopów przeprowadza się dla potrzeb produkcji wyrobów

A. gipsowych.
B. ceramiki szlachetnej.
C. kamionkowych.
D. kaflarskich.